Radojka Rea Sartori

Rođena sam, mada mi se nije baš rađalo, davne 1967. godine. Životarim u Zemunu. Pisac sam, slikar, “knjiški moljac” i još koješta. Takođe sam i slobodna ptica, posvađana s vremenom i prostorom.

Odlomak iz romana "Ljubavno pismo"

Gledaj ona stakla, šarena, kroz koja svetlost čudesno probija i igra se po zidovima, gledaj kako je neko vešt napravio crkvu, onako lepu, da poželiš biti kakva kraljica u takvome dvoru. Idi da pomirišeš, da upališ sveću i gledaš kako plamen dogoreva, kako sve ima početak i kraj.

Kad jednom kreneš za zrakom svetlosti, nemaš posle puta nazad, možeš samo napred, čak i onda kad ne znaš kuda to vodi.

Ko je uopšte taj šetač i odakle mu moć da šapuće i hipnotiše, da vodi za sobom čitavu tu bulumentu ludaka i mudraca, nevinih i grešnih, voljenih i nevoljenih, rodjenih i nerodjenih, naših i tudjih, slabih i jakih, zardjalih ili srebrnih?

Gledam u nebo. Mesec je tako visoko, nedostižno, zauzet oko nekih nebeskih zbivanja, oko rasporeda sedenja zvezda pred važan skup koji se tamo odvija...

...plašile su me neke stvari koje su kasnije izgledale kao vic, kao crni humor nakon svega što je usledilo tek nekoliko godina kasnije, nakon građanskog rata, nakon što je Drina pretvorena u krvavu reku razdvajanja.

Kad odlučim da pobegnem, uz lagani jazz, tada prizovem njega. On mi uvek dodje. Prvo se osmehne jer zna da me njegov osmeh pretvara u kišnu glistu. Posle mi pruži ruku i zapleše sa mnom...

Ubi se Pepeljuga tog dana od crnačkog posla. Pojede s nogu neku malešnu piticu, ne smede više, što zbog zdravlja, što zbog pretnje da bi njena guza mogla postati vremenom veća nego što jeste.

„Sve se menja. Ne bih rekla da smo grešili, bar nismo mi što smo iz ljubavi ulazili u brakove i trudili se. Dogodi se da se vremenom promenimo svi, da se okolnosti promene i da drugačije želje imamo. Ja bih sad samo ljubav i mir.“

Na istaknutim mestima po knjižarama videćete „Cece i Jece“, novokomponovane spisateljice koje površno tandrljaju o svojim seksualnim aferama, iskustvima u ulogama poput sponzoruša, poslovna pratnja, lik iz rijaliti programa, starleta i tome slično.

Pages