Foto: 
Anne Moyer

Kućni ljubimci

Skoro svako u domaćinstvu na našem podneblju ima psa ili mačku koje smatra kućnim ljubimcem. Ljubitelji ptica imaju izbor pernatih kreštalica, a oni koji žele mir i tišinu u domu svome, uživaće u pogledu na akvarijum. U nekim delovima sveta kućni ljubimci su životinje koje su dobre samo za izbegavanje, za naše pojmove.

U većini zemalja centralne Afrike, kućni ljubimac je najčešće neko majmunče, koje surovom igrom prirode neverovatno liči na vlasnika, pa tako dokazuje blisko srodstvo. Često je i pametnije od vlasnika, ali čovek ipak ne shvata njegovu degradaciju kada ga poredi sa čovekom. Kažu da je najveća uvreda za majmuna kada ga nazovu čovekom. Mnogi vlasnici manjih majmuna koriste njihovu spretnost, pogotovu na turističkim destinacijama, i tako postaju novi vlasnici lepo popunjenih turističkih novčanika.

Stanovnici dalekog istoka vole pse, pogotovu na tanjiru, ali uživaju u pogledu na škorpije. Često se organizuju igre tipa ruskog ruleta, pa u manji zamračeni terarijum sa dvadesetak škorpija ubace prsten. Zadatak učesnika je da izvade prsten, a vlasnici pogrebnih firmi lepo zarađuju. Iako nepoželjne, škorpije su postale kućni ljubimci i u Australiji. Pogled u obuću pre obuvanja ispunjava jedan od bitnih uslova za doživljavanje penzije. Pantalone i jakne su takođe skloništa za škorpije, pa nije na odmet protresti ih pre oblačenja.

Escentrični pojedinci, kojih u Americi ima poprilično, za kućnog ljubimca uzimaju svinju. Za naše pojmove malo je neobično da ti u krevet, umesto mačke ili psa, uskoči krmak od 200 i više kila, da bi ti grejao noge. Međutim, zahvaljujući njima, cveta industrija kesa za smeće, jer kada se dotični gospodin krmak usere od sreće, bar pola kese bude napunjeno. Ipak, dođe momenat kada mister grok prestaje da bude ljubimac, pa ubrzo dobije depilaciju, kvarcovanje i jabuku u usta.

Indija je zemlja sa mnogo naroda, pa tako ima i mnogo običaja. Česta je pojava da kućni ljubimac u ovoj zemlji bude pacov, kobra ili neki miroljubivi piton. Pacov je više kao član porodice, i sasvim je normalno da pacov jede u isto vreme iz iste činije kada i čovek. Bebe za prvi rođendan često dobijaju na poklon kobru, koja po pravilu za njih nije smrtonosna. Ali je smrtonosna za eventualne otmičare dece, i voli svoj posao koji obavlja bez kompromisa. Pitonima nije baš za verovati, ali Indijci verovatno znaju šta rade, i zašto rade to što rade. Krava je u Indiji sveta životinja, a krivični zakon Indije garantuje smrtnu kaznu za ubistvo krave, pa je verovatno zbog toga u Indiji sve veći broj krava koje se kreću na dve noge.

Na Tibetu je čest kućni ljubimac tibetanski mastif, koji nema samo ulogu ljubimca. Obzirom da je to podneblje bogato planinskim lavovima, njegov zadatak je i da čuva stado svog vlasnika, pa i vlasnika. Planinski lavovi, pa čak i medvedi retko mu bacaju rukavicu u lice, i uglavnom ga izbegavaju iz zdravstvenih razloga.

Nije svet prirode jedini svet u kojem ima kućnih ljubimaca. Naime, u svetu politike redak je političar koji nema svoju kućnu ljubimicu. Ljubimica dobije kuću od političara i tako postaje njegova kućna ljubimica. Supruga političara nema pojma o tome, ali čak i da sazna, držaće jezik za zubima, jer niko nije nezamenljiv. Ta kućna ljubimica uskoro postaje nova zvezda estrade, ili savetnica nečega u nekom ministarstvu. Stanovnik koji nije političar, takođe može imati kućnu ljubimicu ovog tipa. Supruga ne zna, ali ako sazna neće držati jezik za zubima, a komšiluk će pomisliti da je počeo novi svetski rat.

Komentari

Komentari