Foto: 
autor nepoznat

Uskršnji zekan

Doživeli smo, hvala Bogu, još jedan uskršnji praznik, pripremili smo jaja za farbanje, farbu i lepo ofarbali jaja. Pripremili smo i uskršnje darove za naše najmlađe, koji još uvek veruju da njihove poklone i farbana jaja u korpu sa nekom travom donosi uskršnji zekan, dok još spavaju. Tradicija koja se poštuje svake godine, pretvorila je uskršnjeg zeku u kultnu ličnost. Verujete li i vi u ovog uskršnjeg zekana? Ja verujem, i veoma volim uskršnjeg zeku, pogotovu na ražnju sa sve farbanim jajima. Ako ne verujete u uskršnjeg zeku, upotrebite onu travku iz korpe, pa ćete verovati.

Znate li da se Uskrs slavi i u šumi? Ipak, zeka je veoma zauzet pred Uskrs obilaskom šume, što sve stanovnice šume čini srećnim, ali su zato zečici, u svojoj kolibici od par hektara, dani pred Uskrs smorni dani koje provodi u farbanju jaja, uglavnom tuđih. Dok zekan za veliki petak po šumi deli metak, zečicu posećuje skoro sva muška populacija šume, koja ne želi da ostane bez svojih sveže ofarbanih jaja. Tako i zečica u ovom periodu postaje višestruko izmazana svim bojama, pogotovu crvenom, ali se srećom, brzo oporavlja. Poslednji dan zečicinog oporavka je zabeležen u agendu pod nazivom zečicina šarenica ili opšte prihvaćeno, šarendan. Po pravilu meda uvek poslednji dolazi na red, jer posle njegovih gabarita zečici treba bar dve nedelje oporavka. Upravo zbog mede odbijen je zahtev šumskog saveta da se šumski Uskrs slavi dva puta mesečno, ali je prihvaćeno da se slavi dva puta godišnje, bar u našoj šumi. Takođe je odbijen zatev zečice za godišnji odmor, bolovanje, slobodne dane, vikende...

Ipak, Uskrs je međunarodni praznik koji se slavi u svim hrišćanskim šumama, što je čak i za brzopoteznog zeku previše. Sve je u redu kada je petak u sredu, pa zato za svaki veliki petak, koji može biti i u ponedeljak, treba biti solidaran i pomoći, pa ako ima usamljenih zečica slobodnih shvatanja koje su raspoložene za farbanje jaja, uvek sam samarićanski raspoložen i dostupan na svim nivoima. Naravno, zbog obima posla koji zahteva mukotrpan rad, i grupna varijanta dolazi u obzir. Upravo zbog toga, apelujem na sve aktivne zekane da se uključe u akciju spasavanja i naražnje zečice koje dohvate, pa će možda biti izmenjen predlog ministra odbrane, da zečice do 50 godina starosti moraju da se mobilizuju u rezerni sastav. To bi takođe pozitivno uticalo na predlog našeg velikog štrumfa, o naprasnom razmnožavanju sa posledicom porasta nataliteta, jer je u našoj šumi sve više onih koji ne slave Uskrs. Dakle, zekani svih zemalja, ujedinite se.

Komentari

Komentari