Foto: 
Rockin Rita

Alfa mužjak, beta karoten

Novi zakon o zaštiti žrtava porodičnog nasilja, uz svu opravdanu bojazan da će, u zemlji u kojoj odavno vlada bezakonje, ostati još jedno mrtvo slovo na papiru, nosi sa sobom i opasnost da će se istim pogođenim i ugroženim naći oni predstavnici jačeg pola koji u prilog svoje muževnosti i muškosti imaji samo penis u gaćama. Osim lastiša, dakako.

I tako, iako zakon još uvek nije ni stigao da nađe primenu u praksi, već mogu da se čuju burna negodovanja od strane sirotih, malih, ugroženih muškaraca. Mnogi od njih već vide opasnost da će ih neka kučka od žene namestiti, i zahvaljujući spornom zakonu, ni krive ni dužne na robiju oterati. Doduše, niko ne navodi motiv takvog ženskog postupka, ali se o istom uveliko spekuliše te se stiče utisak da žene naprosto uživaju da muškarca oklevetaju, da ga robijađem načine, huliganom proglase, reputaciju da mu unište ako ni iz čega drugog ono iz hira. A šta tek posle, tako oslobođene od svojih tlačitelja, mogu, žele i planiraju da urade to ni najprljavijoj mašti ne bi bilo lako da osmisli ma koliko joj se dalo na volju.

A do juče smo se tako lepo slagali. Nija valjda?! Onda su žene pobesnele i počele da beže od masnih kolača, da se ne udebljaju! Biće da je ovo još jedna u nizu klasičnih zamena teza, jer teško da će iko, osim ekstremnih slučajeva, nevinog optužiti. Muža koji je do juče bio brižan, pažljiv, nežan, dobar sin, suprug, otac, komšija, kolega preko noći, te iste žene - kučke optužuju za nasilničko ponašanje, samo zato što im se može. Teško. Pre će biti da one u tom zakonu vide slamku spasa, tračak nade, podrške i razumevanja kako bi se izbavile iz kandži zlostavljača. Ranije su ćutale, trpele i krile svoje pogrešne izbore kao sopstvenu sramotu i nosile svaka svoj krst na svoj način, neke i bukvalno do krsta nad sopstvenim grobom. Kad licemerju otkucavaju poslednji minuti, bune se licemeri a ne oni koji bi da pravda pobedi, tako je i u ovom slučaju.

A tužna, zapanjujuća i alarmantno zabrinjavajuća činjenica je da je u Srbiji svaka treća žena žrtva nekog oblika porodičnog zlostavljanja, a da se svako četvrto završi tragično po slabije, dakle po žene i decu. Ne bih taksativno navodila primere nastradalih žena samo u poslednjih nekoliko meseci, potrajalo bi, a problem rešilo ne bi. Uputila bih samo apel svim zrelim ljudima da se uzmu u pamet, da obuzdaju strasti i da objektivno sagledaju problem koji evidentno postoji. Nasilje mora da se spreči, a za početak je dovoljno ne oćutati ukoliko te muž onako, folklora i tradicije radi, ošamari, pretuče, polomi na paramparčad. Isto važi i za braću, očeve, sinove i ljubavnike.

Dosta! Dosta više povladjivanja svim tim alfa mužjacima na beta karotenima!

Vesna Milosavljević

Komentari

Komentari