Foto: 
Pink Floyd - Another Brick In The Wall, Part Two (Official Music Video)

Krvava bajka

Nekome sve lako dođe na jezik. Poseduje znanje, ne samo puke informacije. Meni na jezik sve teško dolazi. Nemam znanje. Imam samo iskustvo u učenju. I osećaj. I, hvala Bogu, jezik. Zato “lančano” radim na sebi, kad ne radim za druge. One “druge” čiji hleb, koji me hrani, ne smem da pljujem. U hleb neću, al' u brašno smem. Brašno je “zajedničko”, svi ga mešamo. Hleb je zaseban. Institucija. Autonomna. I previše autonomna.
“Hej, “Parovi”, ne pišem o 'lebu.”
“Raspareni, zdravog razuma, pišem o obrazovnom sistemu.”
Od aditiva (dobri državni činovnici), emulgatora (roditelji, u koje i ja spadam), askorbinskih kiselina (nehajni državni činovnici) i alergena (zakoni o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja), a kao prosvetna radilICA, dobila sam atopijski dermatitis. Jezika. Moram stoga da jezičam što više, ne bi li prošlo. Rekli dermatolozi. Moguća neželjena dejstva (1 na 50):
- iznenadno zviždanje šefova
- nejasan govor (onim drugima)
- neprirodni pokreti lica, pogotovo jezika
- gubitak posla

Bolujem od svih, osim poslednje. Nisam se javila lekaru. Neka se jave oni sa solju na repovima i dlakom na jeziku (potonji-inspirisano tekstom Osvalda Tomovića). Naime, kada učenik izvrši težu povredu, npr, naški rečeno- dilovanje droge u školi, jedna od vaspitno disciplinskih mera je i obavljanje društveno-korisnog rada. Pod nadzorom nastavnika. Znači i ovaj potonji “robija”. Ničim izazvano. Da prevedem već usitnjeno. Ako uče(s)nik Pera (pro)da učeniku Jovi nešto psihoaktivnih supstanci, dužan je da između ostalog(!!!), uređuje školski vrt, skuplja lišće, ako ne padne sneg, sadi cveće, ako ne padne grad. U slučaju tih tako jel nepogoda, nije pogodno za dilera Peru da raducka......To što će maloletni Jova, recimo već zavisnik, tražiti još i još i još droge, van škole, gde god, to što će završiti kao “junaci” knjige “Mi deca s kolodvora ZOO”, to...to Jovu ne zanima. Jova sadi cveće. Na čijem grobu?Ne volim kritiku bez davanja friških ideja, kako ne bih imala više šta/koga da kritikujem. Promeniti član 86. zakona o vaspitno disciplinskim merama i pravnoj zaštiti učenika. Kako? Peru treba zanavek izbaciti iz škole, a ne da žonglira od jedne do druge ustanove/ škole sa redovnom ispisnicom! Znam, dilovaće na ulici, reći će dušebrižnici. Samo ste mu promenili radno mesto. Čemu komunalna policija, pitaću dušebrižnike.
Jer, ukori, usmene, pismene opomene PEPSI službi, centara za socijalni rad, a ponekad nerad, premeštanje iz škole u školu neće spasiti ni Peru, a kamoli Jovu. “Spasiće” škole, jer brojčano stanje đaka, zarad opstanka iste, preče je od pitanja života.

“Vita nostra brevis est,
brevi finietur.
Venit mors velociter,
rapit nos atrociter,
nemini parcetur. “

Gaudeamus igitur

Nataša Jelenić

Komentari

Komentari