Foto: 
autor nepoznat

Srbi ratnici, Srbi pokojnici

Mi smo ratnički narod, onako baš. Volimo da ratujemo, obožavamo da ginemo. I, nikada nam nije dosta. I naši heroji su uglavnom ratni heroji. Malo ljudi zna neke pojedinosti o Pupinu ili Milankoviću, ali svaki "pravi" Srbin ume da citira "Ko sme taj može..."

To je verovatno zato što je uvek lakše uzeti pušku nego knjigu. A, na sam pomen Kosova javlja se mržnja prema svima koji nisu Srbi i tzv. nacionalni ponos koji traje jako kratko. Oni koji bi išli da kolju ne Srbe i da odbrane srpske manastire su isti oni koji nisu ni dva puta ušli u crkvu, poste samo za veliki petak i Badnji dan, ako i tad. A da ih pitate da vam nabroje pet manastira na Kosovu na svoje neznanje verovatno bi se uvredili što dovodite u pitanje njihov patriotizam. I šta onda pričati sa takvim ljudima?

Vratili bi Dušanovo carstvo, ali zato ne bi znali da nabroje vladare iz loze Nemanjića od Stefana Nemanje do cara Dušana. Mi istoriju volimo, ali je ne znamo. Još veći problem je taj što mislimo da je znamo.

Isto je i sa ratom. Volimo da u rat idemo ali da ratujemo ne znamo. Da, sada će neko reći da smo mi pobedili Austrougarsku, Onda Nemačku u drugom svetskom ratu itd. Ali, po kojoj ceni? Te pobede su nas koštale gomile omladine koja je izginula uzalud. U prvom svetskom ratu je u jednom trenutku uz te vojnike u rovu stao i već ostareli kralj Petar, da bi kasnije sinovi tih vojnika sa Cera, Kolubare, Kajmakčalana prebile vojvodu Bojovića.

A gde smo danas? Danas smo došli do toga da imamo malverzacije u vojsci, primaju koga hoće, kako hoće. Ali bi i dalje svi da ratuju. Kada kažem da sam pacifista i antimilitarista odmah dobijam osude od svih kako brukam pretke, pljujem po tradiciji itd, itd.

Treba poginuti za ovu našu lepu zemlju, za politikante i političare, za tradiciju, za našu decu! E tu smo, za koga da ratuju oni koji još nemaju decu? Svi oni moje generacije i malo mlađi i malo stariji od mene, za koga da ginu kada od života imaju ništa? Za čiju decu oni da ratuju kada možda neće ni imati svoju decu?

Uzaludno je, pustite to...

Čemu rat? Čemu krv, osim da napunimo džepove industriji oružija... Ratu je jedina svrha da nekima napuni džepove, a drugima grobove...

Vuk Dinić

Komentari

Komentari