Foto: 
Sean Naber

Miris proleća

Pre nekoliko meseci, kada sam napisao tekst koji sam nazvao "Šapat pred revoluciju", predvideo sam pad režima i kako će to izgledati. Čini se da je danas,13 dana pred predsednčke izbore, došao trenutak kad mogu da kažem da taj, gotovo proročanski tekst, preslikava današnju Srbiju. Ono što je bio šapat po kafanama, restoranima, prodavnicama, sad je žamor. Glasni žamor negodovanja i gotovo mržnje prema režimu diktatora Vučića. Baš kao u tekstu, prvi su počeli da ga napuštaju najgori pacovi, kriminalci i mafijaši. Negodovanje jasno pokazuju čak i stari članovi njegove zločinačke SNS. Oni koji su poniženi odnosom prema njima, jer je odlaskom Nikolića iz stranke ta stranka prerasla u jednu mafijašku strukturu koje se ne bi stidela ni N"Drageta a ni Koza Nostra. Poniženi su skupljanjem najgoreg ološa iz svih stranka i deljenjem moći među njima. Poniženi su i odnosom prema relativno "poštenom osnivaču" Tomi Nikoliću. Poniženi su jer u podeli nisu dobili išta od obećanog. Proleće je Srbiji donelo razlog za optimizam.

No, ovo je tek početak. Baš kao i u mom tekstu, tek sad predstoji borba. Diktator je mislio da će pobediti u prvom krugu i da će to krunisati promenom ustava baš kako je obećao frau Merkel i ostalim nekrunisanim vlasnicima naše sudbine. Međutim, izvesno je da će drugog kruga biti i da je tad sve apsolutno otvoreno i moguće. On će pokušati krađu na ovim izborima. Bojim se da u opoziciji nema više kapaciteta koji bi imao hrabrosti da pozove građane da brane izbornu volju. Osim toga sad ćemo biti suočeni sa nasiljem koje se sprema u odbrani režima. Sistem vladanja SNS i diktatora zasniva se na sili i zastrašivanju, pretnjama i režanju, kontrolom i zloupotrebom institucija koje bi trebalo da budu nezavisne i rade u interesu građana. Po prirodi stvari, to nasilje će bivati sve veće, neće se samo od sebe smanjivati. Koliko juče, devedesitih, su slali policiju da zatvara medije, hapsili su i ubijali. Po prirodi stvari, ovakav sistem se dobrovoljno ne odriče vlasti. Nasilje će biti srazmerno proprocionalno ugroženosti njihove vlasti. A ovog trenutka pojavile su se velike pukotine u samom temelju rešima. Bićemo svedoci nasilja nad svakim ko javno pokaže neposlušnost režimu. Ono što je izvesno je da sad više neće nas šačica braniti dostojanstvo svih građana Srbije. Svo to nadmudrivanje i sukobi će trajati do jeseni. Na jesen je nova prilika da se režim porazi, a to su izbori za grad Beograd. Tada će se ceo režim srušiti.

Pozivam vas da danas ustanete i dobro razmislite u kakvom stanju su vaše finansije, da pogledate vaše frižidere, garderobu. Da razmislite ima li naša mladost budućnost u ovakvoj Srbiji. Razmislite o vašem trenutnom životu. Šta ste radili zadnjih 27 godina? Jeste li živi, jeste li živeli ili preživljavali. Zapitajte se ko nas je doveo do svega ovog. Do ovog povratka u devedesete. Kad spoznate odgovore, znaćete da je vreme da uzmete svoj život u svoje ruke. Vreme je da svim politikantima, počevši od diktatora i svih ostalih, oduzmemo pravo da ikada više upravljaju državom i našim životima. Vreme je da pobedimo za nas! Ustani i bori se! Nema opravdanja. Šapat će uskoro biti buka. Osećam miris pobede i života.

Dragan Murar

Komentari

Komentari