Foto: 
autor nepoznat

Opančar „agencija“: Za koga igra taj Bilčik

Nismo na terenu fudbala, ali je krajnje vreme da se zvaničnicima Evrope postavi pitanje za koga i koju igru igra Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, jer taj čovek od samog početka imenovanja na tu funkciju radi sve suprotno od onoga što su zvanično stavovi i principi Evropske unije. Nije karakter ovog teksta da ulazi u genezu tog delovanja – dugo bi potrajalo, pa da krenemo od ovog poslednjeg – izbori u Srbiji.

Naravno, Vladimir Bilčik je za vreme nedavnih izbora boravio u Srbiji, kao i 350 međunarodnih posmatrača, uglavnom iz te iste Evrope, koji su nadgledali kompletan izborni proces – pre, za vreme i posle glasanja. I dok su njihove prve izjave bile  da je tu bilo svega i svačega – zloupotrebe javnih resursa, zastrašivanja, pritisaka, kupovine glasova …, a jedan od njih, Andreas Šrider, član posmatračke misije Evropskog parlamenta je to i direktno opisao – Posmatrao sam mnoge izbore, ali protekli u Srbiji su bili daleko od bilo kakvih evropskih standarda, Vladimir Bičik se odmah po održanom glasanju izjasnio – Izbori u Srbiji su dobro sprovedeni. Jesu, to niko ne spori, ali što bi pokojni Ajnštajn rekao – sve zavisi sa koje distance to posmatrate i rasuđujete. Za predpostaviti je da je gospodin Bičik iz svoje Republike Slovačke doleteo avionom, pa iz vazduha nije mogao da vidi stotine autobusa koji su dovozili glaasače iz bratske Republike Srpske – u meri koliko je to potrebno za pobedu bratskog režima u Republici Srbiji.

Nedugo potom, po povratku iz Srbije, suočen sa poplavom negativnih komentara iz sveta o izborima u Srbiji, Bilčik se „korigovao“ izjavom da sve nepravilnosti treba istražiti. Ta se izjava može okarakterisati kao „opšte mesto“ jer sve neobične pojave treba istražiti pa tako i ovu, da bi malo zatim to i pojasnio – te istrage treba da sprovedu institucije u Srbiji. Institucije kojih nema, jer je sve institucije u Srbiji preuzeo njegov napredni partijski drug Alekdsandar Vučić, što je njemu – izvestiocu EU za Srbiju to dobro poznato, pošto se već duže vremena nalazi na toj funkciji.

I tu, po mišljenju mnogih komentatora, leži odgovor na ova pitanja – Vladimir Bilčik je član grupe Evropskih narodnih partija – Hrišćanskih demokrata (Group of the European People's Party - Christian Democrats - EPP), gde onako kako su se deklarisali, pripada i naša Srpska napredna stranka (SNS), pa se to njegovo delovanje tumači po osnovu njihove zajedničke partijske pripadnosti.

Ovaj autor, baš i nije rad da to tako pojednostavi. Prvo, ne verujem da se iko u Evropi bavio pitanjem koliko je naša SNS zaista i napredna i demoktratska – pa tako i za ostale evropske narodne partije, članice EPP, tako da se tu sudeći po ukupnom delovanju te najbrojnije grupacije evropskog parlamenta nije našao samo onaj ko nije hteo. Drugo, čak i takvi kakvi su, ja ne verujem da su oni toliko orni da se bave pravim stanjem demokratije u Srbiji, pa gospodin Bilčik to zloupotrebljava i koristi po svom slobodnom uverenju (vidi tekstove istog autora; Da li je Vladimir Bilčik pravi reorezent Evrope u koju smo se zaputili, 8.okt.2021. i U čemu je razlika između korupcije i lobiranja, 6.apr. 2023, sve u Opancar.com), pa bi, što bi rekao g. Bilčik, i te pojave trebalo istražiti – od strane evropskih institucija, a ne ovih naših.

 Ilustracija sveg gore rečenog upravo je demonstrirana ovih dana – međunarodni posmatrači su, u kontekstu zahteva da izbore u Srbiji treba ponoviti, tražili da Evropski parlament otvori raspravu o tome i pre njihovog konačnog izveštaja koji treba da bude dat do kraja februara, međutim EPP i Bilčik su tu inicijativu osujetili, pa će Evropski parlament o tome raspravljati zajedno sa izveštajem – onda kad u Srbiji već bude konstituisana nova Skupština, tako da će se – ako Bilčik i njegova ekipa to dopuste, domašaj njihovog upozorenja eventualno svesti na jednu od mnogobrojnih deklaracija, koja bi kao i sve dosadašnje mogla biti napisana na okruglo, kako bi mogla biti okačena na k(lin).

Nije to jedini slučaj takvog delovanja Bilčika i EPP. Od skorašnjih, u sećanju je i njihovo uspešno lobiranje da se iz izveštaja EU o medijskoj situaciji u Srbiji izostavi slučaj Telekoma – koji je inače centralna figura ove vlasti o kupovini i podržavljenju svih nezavisnih medija u Srbiji, pa se i taj izveštaj sveo na puku deklaraciju, od koje naravno nije bilo ništa, o čemu govri i najnovija promena vlasništva NIN-a, sa kompletnom promenom uređivačke politike, lista koji je čak i u „ono vreme“, za vreme Tita, bio prozor demoktratskog gledanja na svet.

Poslednji slučaj, ovog slovačkog naturščika, pa da završimo sa njim, zabeležen je u jučerašnjem intervjuu Glasu Amerike. Upitan šta misli o vestima koje dolaze od srpske vlasti da se jedna država mešala u izbore u Srbiji, on je vešto (i prosto) to preokrenuo, rekavši da bi to mogla biti samo Rusija, pa proizilazi da su Rusi ometali Vučića i uticali na rezultat izbora, naravno za račun opozicije.

Na kraju, ostaje pitanje za Evropsku uniju – zašto se čudite što interesovanje za pristupanje EU u Srbiji drastično opada. Ko bi sa vama, takvim kakvi ste. Rusi bar nisu licemerni.

Ovaj autor, moram to da napomenem, je Evropljenin – i po tome što njegova matična država tu pripada i po tome što pored srpskog ima i britansko državljanstvo. U pravu je bila ta moja „second country“ što je istupila iz Evropske unije. Neće valjda tolerisati da joj Bilčik i družina kroje politiku.

 

U mom selu ima jedan opančar.        

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

Dragiša Čolić

Komentari

Komentari