Foto: 
Liddya

Kafa

Od svih, do sada otkrivenih napitaka, kafa zauzima poprilično visoko mesto, na listi napitačne potrošnje, u univerzumu. Troše je svi, pa čak i oni, koji ne znaju ni da je spreme. Priprema kafe, u mnogome zavisi od vrste i kvaliteta zrna, ali i od starosti azijskih cibetki, koje vrše prvu preradu. Najkvalitetnija, i najskuplja kafa, dobija se iz izmeta azijskih cibetki. Ali, tu kafu neka piju oni koji mogu to sebi da priušte, a za nas smrtnike, dobra je samo lepo propržena kafa iz zrelog semena. Ako ne znaš gde da nabaviš dobru kafu, odeš u neki veći market, i biraš po želji. Kada odabereš, platiš i odeš kući, možeš da je pripremiš, na jedan od najčešće pripremljivih načina, na našem podneblju 

Turska kahva, kao što se po nazivu može videti, potiče iz Japana, a služi se, vrlo jaka, u fildžanima, koji su nešto veći od naprstka. Dve kafe, dižu iz mrtvih, a osam kafa, spuštaju u mrtve. Pogodna je, jer se može pripremiti i u vreme restrikcije struje, na drva, ugalj, naftu, molotovljev koktel, nuklearni otpad i sijaset drugih nezapaljivih materijala. Uglavnom, pije se na litre, uz kilo rahatluka.

Turistička kafa je, klasična džezvuša, sa nesvakidašnjim izvorom grejača. Naime, kada kreneš na letovanje, a imaš punoletan auto, kojem hladnjak savršeno ne radi kako treba, posle nekog vremena, prinuđen si da staneš, da bi ohladio motor. Lepa strana ovog zastoja je, da na vreo motor staviš džezvu sa vodom, i zgotoviš kafu. Dok stigneš na odredište, popiješ bar pet kafa, ako ne putuješ predaleko-

Kafa mučenica, najčešću primenu ima prilikom kvarova na vodovodnoj mreži ili procurivanju fontana, pa gradski vodovod odluči da nam zakine česmovaču. Tada, su ljubitelji kafe prinuđeni, da kafu kuvaju flaširanom vodom. Dok voda provri, čoveka prođe volja za kafom, što ima znatan, i pozitivan uticaj na uštedu kafe, vode, šečera i energenta.

Majstorska kafa, ili popularna majstorica, je kafa koju troše razni majstori koji obavljaju razne poslove, po kućama. Džezvirana je, ili elektrificirana, uglavnom srednje jaka ili jaka, bez šećera, a umesto ratluka, služi se sa rakijom, u odnosu 1 prema 2. Dakle, jedna  čašica kafe, sa dve šoljice rakije. Da nam živi, živi rad.

Instant kafa se, za razliku od tritikala, proizvodi u fabrikama, i pakuje se po volji proizvođača, uglavnom za jednu šoljicu. Po sadržaju ih ima od 1 u 1, 2 u 1, 3 u 1, pa sve do 8,29 u pola 3, a zavisi od kombinacije sa šećerom, mlekom, i širokom paletom raznih aroma. Dobija se od Robuste, a pije se iz šoljice, uglavnom. Istreseš sadržaj kesice u šoljicu, pa istrešeni istresak preliješ vrućom vodom. Promešaš, a i ne moraš, i šmekerski šmekaš ukus, dok srkućeš.

Kafa zavlakuša, priprema se u komšiluku, bez upotrebe, džezve, kuvala, kafe, i vode. Potrebno je samo, da komšija ne bude kod kuće, da telefon i kućno zvonce budu isključeni, i da par tibetanskih mastifa, bude pušten iz boksa. I igre bez granica, mogu da počnu. Ušteda u energentu, vodi i kafi, je navarovatna. Naravno, ne isključuje se mogućnost, da i komšija negde troši ovu kafu, u nekim drugim neograničenim igrama, i aktivno učestvuje u štednji.

Kafa pogibuša ti se desi, ako na grčkom delu Kipra zatražiš tursku kafu, ili na turskom delu Kipra, išteš grčki način pripreme. Rođen si pod srećnom zvezdom, ako te samo provozaju na grčka kolica.

Kafa čemeruša je najširu primenu našla u razbijanju mamurluka. Priprema se po želji, bez šećera. Kažu da se klin sa klinom izbija, pa je potpuno opravdano, uz kafu, popiti još jednog uzročnika mamurluka.

Kafa sikteruša, služi za kaširanje napasti, a servira se mlaka i prilično transparentna. U kuvalo saspeš, s dva prsta vode, i ostaviš da se lepo ugreje. S vrha kašikice, tresneš nešto kafe u šoljicu, i preliješ ugrejanom vodom. Poslužije se bez šećera. U nekim regionima se priprema sikteruša de luks, tako što se u šoljicu naspe ključala voda, pa se umoči zrno kafe, na nekoliko sekundi. Poželjno je, umesto šećera, ubaciti lopatu soli.

Kafa proseruša, priprema se kao i sikteruša, ali sa mnogo šećera. Funkcija ove kafe je, da te izvede na pravi put, sa indikacijom tragova kretanja. Na žalost, zbog veoma primetnih tragova kretanja, a posebno na kraju pravog puta, često je potreban kompresor, sa opremom za grubo peskarenje, radi uklanjanja opisanih tragova. Može se koristiti i sa hladnim mlekom, radi poboljšanja efekta, ali pojačava potrebu kašnjenja na posao.

Komentari

Komentari