Foto: 
autor nepoznat

Lisičija koalicija

Dok se, kako kažu, mlađani pastir opijao pod bludnim svetlima velegrada zbog nesrećne ljubavi, njegovo stado ovaca je besciljnolutalo po pozamašnoj goloj i jalovoj ledini. Ovan predvodnik, koji je ponajbolje poznavao ove predele, smenjen jesa te funkcije i proteran je iz stada od strane crnog, šutog ovnića i šačice njegovih zaverenika. Blejač sa crnom izolacijom, dok je nadahnut sopstvenim govorom koračao ispred stada, upao je bezglavo u jendek već nakon trećeg kilometarasvoje vladavine. Uzalud su ovce nad provalijom uz pomoć bleje dozivale svog novog vođu, uzalud su naprezale oči ne bi li u nataloženom mraku jame ugledale poznato crno runo, od šutog ovnića nije bilo ni traga ni glasa.
S obzirom da su lavovi u ovom delu planete izumrela vrsta, celokupnu vlast nad životinjama imala je jedna lisica koja je napravila koalciju sa jednim prasetom i par magaraca. Prase, koje je diplomiralo na fakultetu za Službene ručkove, obećalo je svojim simpatizerima kvalitetnije pomije i da će moći da riškaju po najvalitetnijem đubrivu koje se može naći na tržištu. Bez obzira što je krivično i prekršajno gonjena, licica je, zahvaljujući svom nadaleko poznatom lukavstvu i uticajnoj porodici, uspešno odolevala ruci pravde. Gavran, sa kojim se lisica parničila par godina zbog krađe sira, razočaran njenim stupanjem na vlast emigrirao je u zemlju koja je nadaleko poznata po siru. Gram na tasu koji je prevagnuo da se gavran odseli je taj što mu nije objavljen intervju u najtiražnijem šumskom dnevnom listu. Sa druge strane, lisici je već par dana taj isti dnevni list posvećivao naslovnu stranu. Dobro je poznato da predizborna kampanja traje i nakon izbora, a koalicija okupljena oko lisičinog repa ima san da ima apsolutnu vlast, a po šumskim prilikama i nisu daleko od ostvarenje svog sna. Naime, opozicioni lideri su poprilično podbacili na poslednjim izborima a po nekim istraživanjima njihova popularnost iz dana u dan biva sve manja. Opoziciju ovde čine nekoliko nojeva, par kornjača i dva-tri medveda sa hibernacijom koja traje do duboko u leto.
Dok su se opozicioni lideri iščuđavali zbog prelaska jedne kornjače u tabor koalicije okupljene oko lisice, lisica koja je sada vršila funkciju predsednika Vlade a ranije ministra za Manipulativna pitanja je dejstvovala. Ona je već sačinila telegram saučešća i uputila ga je ovcama koje su na goloj ledini ostale bez svog šutog, crnorunog vođe. Pored telegrama saučešća i podrške, lisica im je u vidu humanitarne pomoći poslala nekoliko bala sena i naravno svoj propagandni materijal. Uskoro će ovce naizmenično moći da gutaju i presovanu lucerku i obećanja na masnom papiru.
Dok se pijani pastir, sa ušima punim pesmama o bivšoj dragoj, teturao ulicama velegrada, jedan pas vezan lancom od pola cola isped svoje kućice je posmatrao nesrećnog čoveka. I dok se pesma uličnog hodača polako gubila u daljini pas je razmišljao o tome kako pasji život možda i nije toliko loš.

Komentari

Komentari