Foto: 
Ela Ruth

Kanabis

Od kada sam član ovog odličnog portala i od kad piskaram, nikad mi nije bio tako veliki problem o čemu da pišem, kao ovog puta. Do sad sam uglavnom već imala ideju unapred, ali  ima nešto što me u poslednje vreme mnogo opterećuje, a to je pitanje dekriminalizacije ili legalizacije kanabisa. Istina je da sam već nekoliko puta pisala o ovoj temi, međutim čini mi se da je ta tema još uvek veliki tabu.

Istina je da član jednog Zakona ne dozvoljava  ništa o kanabisu, čak može i priča o njemu da bude rizična. Samo što ovo nije izmišljena priča, već istinita. Mnogo se tajilo, zarad novca, misleći da se možda neće nikada saznati. Mnogo se krije činjenica i mnogo se pričaju izmišljene priče, bez znanja, nego samo na osnovu nekih saznanja ( rekla- kazala ). U današnje vreme je sve dokazivo. Nauka i tehnologija su napredovale i razvila su se znanja o svemu i svačemu. A pogotovo se znanje razvija kada se nešto zabrani, kao što je to slučaj sa kanabisom i sa drugim zabranjenim supstancama koje su ocrnjene kao teške droge. Neke od tih supstanci i jesu opasne, ali to nikako nije kanabis, jer kanabinoide imamo u majčinom mleku i imamo endokanabinoidni sistem receptora, kao endokrini, kao organe za disanje... I taj endokanabinoidni sistem, ako se ne hrani, dolazi do poremećaja imunog sistema i tako nastaju razna oboljenja.  

Kanabis se koristio od kad je i nastao čovek. Postoje dokazi i znamo da je bio uvršten u lekove i u našoj farmakopeji pre satanizacije. Kanabis je imao svoju široku upotrebu, osim one za lečenje. Međutim, koristio se i za opuštanje. Kanabis nije biljka koja proizvodi halucinacije, ne oštećuje psihu i ne utiče na to da se posle kanabisa prelazi na jače supstance. Naprotiv, redovnom upotrebom, čovek gubi potrebu za bilo kakvim drugim stanjima, jer ima uredan i normalan život. Već su mnoge države sveta, pa i u regionu, na neki način regulisale upotrebu kanabisa. Svakako se na ulicama širom planete može  pronaći na crnom tržištu. Veliko je to crno tržište kanabisa, ali je lišeno ono belo tržište, tj. legalno, jer sa svim proizvodima se često vode dvojna knjigovotstva ( belo i crno ) i zašto to ne može sa kanabisom? Ovo pianje opterećuje me već godinama. Trebalo bi da svako ima pravo na svoj život, a da pri tom ne ugrožava druge. Najžalosnije je što se i hapse ljudi, a najčešće se posle od njih naprave problematične osobe i tako nema kraja zlostavljanju i kriminalu. Ne mora da znači da bi se dekriminalizacijom rešili svi naši problemi, ali bi se i finansijska i zdravstvena situacija sigurno poboljšala. Treba regulisati kanabis kao sve druge lekovite biljke, pokrenuti istraživanja, dopustiti onima koji se leče da se izleče, ako je moguće. Korisnike koji koriste kanabis za opuštanje ne treba hapsiti, jer oni nisu kriminalci, ne rade ništa loše nikom, osim što sebi čine dobro. Većinom su to mirni i neproblematični ljudi. Čemu procesuiranja, suđenja? Zar nije bolje i humanije odrediti određenu količinu kanabisa za ličnu upotrebu i staviti tu biljku pod stvarnu kontrolu?

Možda se do idućeg utorka neće rešiti pitanje kanabisa, ali ću sa lakoćom nastaviti da pišem o nečemu. 

Romana Klem

Komentari

Komentari